Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να αποδείξουν τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα στην υγεία μας. Αυτή τη φορά μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε από έναν 16χρονο (!) με την απόλυτη στήριξη και την πολύχρονη εμπειρία του εξειδικευμένου Καρδιολογικού Κέντρου Cambridge στο Οντάριο του Καναδά, προστίθεται στο portfolio της γιόγκα με τα… κατορθώματά της.
Εκτός, λοιπόν, από την ευλυγισία και την πνευματική υγεία που προσφέρει, η γιόγκα βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως ένα χάπι. Πώς όμως γεννήθηκε αυτό το ενθαρρυντικό συμπέρασμα; Στην προαναφερθείσα μελέτη συμμετείχαν 60 άτομα με διαγνωσμένη υψηλή αρτηριακή πίεση -ή υπέρταση όπως λέγεται, πάθηση η οποία μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες προκαλώντας σοβαρές καρδιαγγειακές βλάβες- τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα ηρεμούν μέσα στη μέρα.
Έτσι για τρεις μήνες η πρώτη ομάδα αναζητούσε τη χαλάρωση σε διάφορους τρόπους, η δεύτερη στο στρέτσινγκ, η τρίτη στην τεχνική με τις βαθιές ανάσες και η τέταρτη στη γιόγκα. Μετά το πέρας του τριμήνου, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: η πρώτη ομάδα συνέχισε να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, η δεύτερη κατάφερε να τη μειώσει κατά 4,5%, η τρίτη κατά 7,1%, ενώ το γκρουπ των yogisήταν αυτό που είδε την πιο σημαντική βελτίωση, δηλαδή μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης κατά 9,7%. Δεδομένου ότι τα συνταγογραφημένα διουρητικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση από 10% έως 20%, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η γιόγκα αποδεικνύεται ένα εντυπωσιακά δυνατό όπλο στα ανθρώπινα χέρια. Τρεις φορές γιόγκα μέσα στην εβδομάδα μπορούν να αποδειχτούν το ίδιο δραστικές στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο η φαρμακευτική αγωγή.
Μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα, αλλά τα αποτελέσματά της είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο καρδιολογικό κέντρο σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκτενέστερη έρευνα σε δείγμα 500 ατόμων προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα αποτελέσματα της παρούσας.
Ναι, η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει έναν απλό, ευχάριστο τρόπο που θα βοηθήσει περίπου 2 εκατομμύρια ενήλικες Έλληνες στη μάχη τους κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αφού μόνη της η γιόγκα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή, ξετυλίξτε τα ματ σας και αφήστε τις asanas να μπουν στη ζωή σας.
Πηγή: MindBodyGreen.com
Απόδοση-Επιμέλεια: Μάρω Γαϊτανάκη