Φαρμακο χωρις παρενεργειες για τη δυσμηνορροια

Ψάχνετε και εσείς στο διαδίκτυο μυστικά tips, γιατροσόφια της γιαγιάς ή ιατρικές συμβουλές κάθε φορά που φτάνουν οι δύσκολες μέρες του μήνα; Δεν θα χρειάζεται να το κάνετε πια, υποστηρίζουν Αυστραλοί μελετητές, αν εντάξετε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση.

Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο Western Sydney Μάικ Άρμουρ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 2.300 γυναίκες που χρησιμοποίησαν αποκλειστικά αυτούς τους τρεις τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους πόνους της περιόδου: «Με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους, η ήπια γυμναστική έρχεται στην πρώτη θέση, η θερμότητα στη δεύτερη και ο βελονισμός στην τρίτη. Μάλιστα η βελτίωση του πόνου που παρατηρήθηκε χάρη σε αυτά δεν ήταν μικρή αλλά ιδιαίτερα σημαντική».

Τώρα βέβαια θα αναρωτηθείτε τι είδους γυμναστική ενδείκνυται για να μην υποφέρετε κάθε μήνα. Η χαμηλής έντασης άσκηση, όπως η γιόγκα, αποδείχτηκε ότι είναι η πιο αποτελεσματική. Ωστόσο ιδανικό είναι να γίνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τις μέρες της εμμήνου ρύσης.

Η Τζέιν Τσάλμερς, μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, είχε φρικτούς πόνους περιόδου από όταν ήταν έφηβη και γι’ αυτόν το λόγο έχει αφιερωθεί στον αγώνα για την καταπολέμησή τους: « Ως έφηβη υπέφερα κατά την περίοδο. Πολύ έντονοι πόνοι στην κοιλιά και χαμηλά πίσω στη μέση δεν με άφηναν να συγκεντρωθώ σε τίποτα άλλο, ενώ μου δημιουργούσαν τάσεις λιποθυμίας και μάλιστα υπήρξαν φορές που τελικά δεν άντεξα και λιποθύμησα». Η Τζέιν μεγάλωσε στην Κεντρική Αυστραλία, γεγονός που δυσκόλευε πάρα πολύ την πρόσβασή της σε γυναικολόγο για τη σύσταση τρόπων αντιμετώπισης των έντονων πόνων. «Δοκίμασα πολλούς τρόπους για να ανακουφιστώ από αυτούς τους πόνους. Ξεκίνησα τη φυσικοθεραπεία και ταυτόχρονα ξεκίνησα να ασκούμαι επιλέγοντας την ήπια γυμναστική. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι όσο πιο fit γινόμουν, τόσο πιο εύκολα μπορούσα να τους αντιμετωπίσω. Το στρέτσινγκ και η ήπια άσκηση μου άλλαξαν τη ζωή προς το καλύτερο» αναφέρει η ίδια.

Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των γυναικών που καταφεύγετε σε παυσίπονα για να καταπολεμήσετε τους πόνους της περιόδου, δώστε μια ευκαιρία στο σώμα σας κάνοντας ήπια γυμναστική όπως είναι η γιόγκα. Πάρτε τα ματ σας και ξεκινήστε με γιόγκα Hatha, Iyengar ή  Restorative για ήπια άσκηση. Να θυμάστε ότι κατά τις ημέρες της περιόδου να αποφεύγετε ασκήσεις για ενδυνάμωση κοιλιακών καθώς ενδέχεται να διαταραχθούν οι φυσιολογικές συσπάσεις της μήτρας λόγω της εμμήνου ρύσης.