Λειτουργικες ασκησεις για την αντιμετωπιση του Tech Neck

Πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή; Πολύ texting, chatting, social media στο κινητό; Ναι, η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία δεν ευθύνεται μόνο για τον εθισμό που προκαλεί – αν και μας “λύνει” τα χέρια, να τα λέμε κι αυτά! – δυστυχώς έχει άσχημες επιπτώσεις και για τη στάση του σώματός μας, με κυριότερη την εμφάνιση του Tech Neck .

Ο ονομαζόμενος “Λαιμός της Τεχνολογίας” έχει επιπτώσεις και στην εμφάνιση του δέρματος του λαιμού αφού δημιουργεί “διπλοσάγονο” αλλά και γερνά το δέρμα.

Συγκεντρώσαμε μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να εκτελείτε 1 με 2 φορές την ημέρα ακόμα και στο διάλειμμά σας στη δουλειά προκειμένου να διατηρήσετε σπονδυλική στήλη υγιή κι ευθυτενή αλλά και το λαιμό σας όμορφο, πλαισιώνοντας συμμετρικά το πρόσωπο, χωρίς πρόωρες ρυτίδες.

Επίσης, σε όλα τα μαθήματά μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ωμική ζώνη, την περιοχή του αυχένα αλλά και της πλάτης. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Κάμψεις του Αυχένα με ρολάρισμα των ώμων

Image titled Relieve Text Neck Pain by Stretching Step 1
Ήρθε η ώρα για το διάλειμμά σας. Θυμηθείτε: Δουλεύουμε για να ζούμε, δε ζούμε για να δουλεύουμε οπότε η ώρα του διαλείμματος είναι απαραίτητη!

Κλείστε την οθόνη του υπολογιστή.
Απομακρύνετε την καρέκλα από το γραφείο σας.
Ακουμπήστε τις παλάμες στα γόνατα.
Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές σε ηρεμία.
Κλείστε τα μάτια.
Ενσωματώστε την αναπνοή στην κίνηση:
Εισπνεύστε και φέρτε το πηγούνι στο στήθος ρολλάροντας τους ώμους προς τα κάτω στο θώρακα.
Κατά την εκπνοή, ανοίξτε το θώρακα, ρολλάντας τους ώμους πίσω και κάτω και κάμψτε με έλεγχο τον αυχένα προς τα πίσω.
Επαναλάβετε για 5 με 8 φορές.

Κάμψεις αυχένα σε ” Ναι” και “Όχι”

Image titled Relieve Text Neck Pain by Stretching Step 2
Διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη ευθυτενή, τους ώμους απομακρυσμένους από τα αυτιά και με τον αυχένα σε ουδέτερη θέση, κάμπτουμε 10 φορές γνέφοντας “Ναι” και 10 φορές γνέφοντας “Ὁχι”.
Αφού ολοκληρώσουμε, φέρνουμε το πηγούνι όσο πιο κοντά στο θώρακα, πλέκουμε τα δάχτυλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και απλά με το βάρους τους επιτρέπουμε στον αυχένα να κάμψει.

Κάμψη του Αυχένα στο πλάι

Image titled Relieve Text Neck Pain by Stretching Step 3
Λυγίστε το δεξί σας δεξί σας χέρι πίσω από την πλάτη σας. Κάμψτε τον αυχένα αριστερά, σαν να θέλει το αυτί να φθάσει τον ώμο. Τοποθετήστε το αριστερό χέρι στο κεφάλι με τα δάχτυλα να φθάνουν στο δεξί κρόταφο. Αφήστε το βάρος του χεριού να επιδράσει στη διάταση. Μείνετε στη στάση περίπου 30 δευτερόλεπτα κι επαναλάβετε την κίνηση στην άλλη πλευρά.

Περιστροφές Αυχένα Δεξιά-Αριστερά

Image titled Relieve Text Neck Pain by Stretching Step 4
Οι περιστροφές του αυχένα είναι κάτι απλό, εύκολο και σωτήριο να επαναλαμβάνετε μέσα στη μέρα, ιδανικά κάθε 20᾽-30´ και οπωσδήποτε κάθε ώρα. Με εισπνοή στο κέντρο, στρίβετε τον αυχένα δεξιά κι εκπνέετε. Εισπνέετε εκ νέου στο κέντρο και εκπνέετε με στροφή του αυχένα αριστερά. Επαναλάβετε το σετ για 10 φορές.

Κινήσεις ωμικής ζώνης

Image titled Relieve Text Neck Pain by Stretching Step 5
1η άσκηση: Ανυψώστε τους ώμους μέχρι τα αυτιά και συγκρατήστε μετρώντας μέχρι το 5. Κατεβάστε και χαλαρώστε. Επαναλάβετε για 10 φορές.
2η άσκηση: Ρολάρετε τους ώμους στο εσωτερικό του θώρακα 10 φορές. Εκτελέστε την άσκηση στην αντίθετη φορά, δηλαδή προς τα έξω, επίσης 10 φορές.