Οταν η Yoga γινεται εκπαιδευτικο παιχνιδι!

Όλοι όσοι είμαστε γονείς βιώνουμε καθημερινά την προσπάθεια να προσφέρουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Και έρχεται η ερώτηση: είναι αυτό το “καλύτερο” που όλοι λένε, μονοσήμαντα ορισμένο; Η απάντηση είναι ένα βροντερό όχι. Ο κάθε γονέας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το “καλύτερο”!

Πολλές φορές, όταν ευχόμαστε σε φίλους για τα παιδιά τους ή μας εύχονται οικείοι για τα δικά μας λέμε & ακούμε : “Να το χαίρεστε και να το δείτε όπως επιθυμείτε”. Εδώ κοντοστεκόμαστε. Μήπως θα έπρεπε να τοποθετηθούμε λίγο διαφορετικά και να πούμε: “Να το χαίρεστε και να το δείτε όπως επιθυμεί”; Μήπως οι δικές μας προσδοκίες μετατοπίζονται στα παιδιά μας, δημιουργώντας τους άγχος και λανθασμένες εντυπώσεις σε εκείνα για το τι είναι καλό και σωστό στη ζωή;

Ζητήσαμε από τη δασκάλα μας του τμήματός μας Mom & Baby Yoga, Καρολίνα Αλεξιάδου, να μας περιγράψει με δυο λόγια τα οφέλη της γνωριμίας των παιδιών με τη Yoga. H Καρολίνα, έχοντας εργαστεί για μερικά χρόνια με ενήλικες, ένιωσε την ανάγκη να στρέψει την προσοχή της στο μέλλον αυτού του κόσμου, τα παιδιά. Έτσι ολοκλήρωσε τις εκπαιδεύσεις διδασκάλων GroovyKids® με τον Greville Henwood (Yoga Alliance ΗΠΑ) και BirthLightTM SMART Toddler Yoga (για νήπια) με την Sally Lomas. 

H Καρολίνα, παράλληλα με τη διδασκαλία μαθημάτων Yoga σε ενήλικες και παιδιά, προσφέρει το χρόνο της εθελοντικά στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας κάνοντας μάθημα στα παιδάκια που φιλοξενούνται στον οργανισμό.

Ζούμε σε μια κουλτούρα προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, όπου η επιτυχία πρέπει να ποσοτικοποιηθεί και κρίνεται απο τρίτους. Πόσο άγχος, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά!

Στα μαθήματα παιδικής και νηπιακής yoga τα παιδιά μαθαίνουν ότι δε απαιτείται να είμαστε «καλοί» ή «κακοί» στη γιόγκα, πραγμα το οποία είναι πραγματικά απελευθερωτικό.

Οι τάξεις είναι δομημένες με τρόπο που αυξάνει την προσοχή των παιδιών, τη αυτοσυγκέντρωση, τη δύναμη και την ισορροπία στην κίνηση. Βοηθούν τα παιδιά να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, και την συνειδητότητά τους, παρέχοντας ένα ελεύθερο και ασφαλές περιβάλλον, όπου τους επιτρέπει να είναι παιδιά και να εκφραστούν.

Τέλος, τα μαθηματα χαρακτηρίζονται από κατανοηση, ακεραιότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τιμούν και ενισχύουν τη μοναδικότητα κάθε παιδιού.

Ναι. Η Yoga είναι μια θαυμάσια ασχολία για τα παιδιά ώστε να μπορέσουν από νωρίς να ανακαλύψουν τη δική τους μοναδικότητα, να οικειοποιηθούν τη δική τους προσωπικότητα και να αναγνωρίσουν τη δική τους ύπαρξη μέσα σε κάθε ευρύ περιβάλλον που θα βρεθούν είτε είναι το σχολείο, το φροντιστήριο, οι παρέες τους και να μπορέσουν να ανθίσουν όντας αυτόφωτα!