Το μονο σταθερο πραγμα στη ζωη ειναι η αλλαγη

Η αποδοχή της αλλαγής συμβάλλει στην ευτυχία. Ωστόσο, ακόμα και στις αλλαγές που οι ίδιοι επιλέγουμε να κάνουμε κι όλα δείχνουν πως είναι για το καλύτερό μας, ενίοτε αντιστεκόμαστε  από δισταγμό ακόμα και φόβο.

Η αντίστασή μας στην αλλαγή έχει ως φυσικό επακόλουθο την αδυναμία να ζήσουμε τη ζωή μας αληθινά όπως θα θέλαμε και όπως θα μπορούσαμε. Ό,τι και να κάνουμε, όσο ικανοποιημένοι ή μη είμαστε με μια κατάσταση, όλα τείνουν να αλλάζουν καθημερινά. Τι είναι αυτό στη ζωή που μας κάνει να δειλιάζουμε και να θεωρούμε την αλλαγή ακόμα και ανυπόφορη; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να χαλαρώσουμε τις αντιστάσεις μας στις αλλαγές, να γίνουμε πιο προσαρμοστικοί και να οφελειθούμε αντί να φοβόμαστε;

Διαβάζουμε καθημερινά ή συζητάμε με φίλους για το ότι έχουν βάλει τη Yoga στη ζωή τους και τους έχει βοηθήσει σημαντικά, ακόμα και να αντιμετωπίσουν ραγδαίες αλλαγές που τους προέκυψαν, στον προσωπικό ή στον επαγγελματικό τομέα. Πώς μέσα από την ενασχόληση με τη Yoga μπορεί πραγματικά ο καθένας από εμάς όχι μόνο να δεχθεί την αλλαγή, αλλά να μάθει να την επιδιώκει όταν θέλει να βελτιώσει κάποια πτυχή στη ζωή του;

1. Κάθε μάθημα Yoga = Μια νέα αρχή

Image result for yoga class

Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Κάθε μάθημα Yoga είναι διαφορετικό καθώς και η αίσθησή μας μέσα σε αυτό αφού κάποια asana που σήμερα είναι δύσκολη γιατί είναι καινούρια μετατρέπεται σε πιο οικεία κάθε επόμενη φορά.

2. H μονάκριβη αξία της παύσης

Image result for melting clocks dali

Η εποχή μας λατρεύει το multi-tasking. Τεχνολογία, ταχύτητα, δραστηριότητες, απαιτήσεις, όλα στο maximum με αποτέλεσμα το συμπαθητικό νευρικό σύστημα να δουλεύει συνέχεια και να νιώθουμε συχνά υπερβολικό άγχος, εξάντληση, ανεπάρκεια να θέσουμε τα όριά μας. Μέσα σε ένα μάθημα Yoga, η ένωση με την αναπνοή μας λειτουργεί ευεργετικά στο παρασυμπαθητικό σύστημα, μας κατευνάζει, μας απεγκλωβίζει από τη μόνιμη απασχόληση του νου.

3. Γνήσια συναισθήματα

Image result for heart banksy

Η ώρα της Χαλάρωσης είναι η στιγμή όπου σταματάμε να λέμε ψέματα για το τι είμαστε και για το τι νιώθουμε. Είμαστε μόνοι με τον εαυτό μας και αφουγκραζόμαστε την καρδιά μας, αναγνωρίζοντας τα πραγματικά συναισθήματά μας.

4. Τέλος στο φόβο που προκαλεί παράλυση

Οι δύσκολες asanas μάς φέρνουν αντιμέτωπους με το φόβο μας. Αν έχουμε μάθει στη ζωή να μας είμαστε αδρανείς στις δυσκολίες, μέσα από τη Yoga αλλάζουμε “στρατηγική”: προσπαθούμε. Προσπαθώντας με το σώμα μας να πετύχουμε την άσκηση σωστά μαθαίνουμε να κάνουμε το ίδιο και στις δυσκολίες της ζωής.

5. Αφήνουμε πίσω ό,τι δε χρειαζόμαστε

Η προσκόλληση και η εμμονή με ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις είναι από τις κυριότερες αιτίες δυστυχίας. Παραμένοντας ασφυκτικά μέσα σε μια asana που σχεδόν μας πονά, δεν απολαμβάνουμε το μάθημα. Επιτρέποντας όμως στο σώμα μας να προσαρμόσει την asana στα δικά του μέτρα μαθαίνουμε να κάνουμε το ίδιο και στη ζωή: να κρατάμε αυτό που θέλουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

6. Εγώ και το σώμα μου

Η Yoga μάς δείχνει ότι εγώ και το σώμα μου είμαστε μια ομάδα. Τα ζωτικά όργανα, το δέρμα, τα μέλη, ο νους, η καρδιά, οι αισθήσεις, όλα λειτουργούν παρέα. Τα φροντίζουμε και μας φροντίζουν. Μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και αποκτούμε καλύτερη σχέση με την εικόνα που έχουμε για αυτό.

7. Αποδοχή

Image result for vase with flowers

Η αποδοχή είναι αυτή ακριβώς η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των καταστάσεων που δεν αλλάζουν κι αυτών που μπορούν να αλλάξουν. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Μαθαίνουμε να διακρίνουμε την εφικτότητα ή μη μιας κατάστασης και θέτουμε στόχους στο σωστό χρονικό ορίζοντα, κάνοντας έτσι τη ζωή μας να μοιάζει περισσότερο με ένα παιχνίδι στρατηγικής παρά με ρουλέτα.

8. Η απεριόριστη δυναμική μου

Μέσα από τη Yoga καταρρίπτουμε τους περιορισμούς που εμείς ή το εξωγενές περιβάλλον έχει θέσει για εμάς. Όχι γιατί είναι στη φαντασία μας, αλλά γιατί πραγματικά μπορούμε να γίνουμε αυτό που ειλικρινά θέλουμε αρκεί να δουλεψουμε προς αυτή την κατεύθυνση με συνέπεια.

9. Ορατή βελτίωση στο σώμα

Καλύτερη στάση σώματος. Μεγαλύτερη ευλυγισία. Αρμονία στις κινήσεις. Λιγότεροι σωματικοί πόνοι. Ναι, είναι μερικά από τα αναρίθμητα οφέλη της Yoga στο φυσικό σώμα. Χωρίς υπερβολές, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες, χωρίς στερήσεις. Απλά, με την ομαλή συνύπαρξη σώματος, ψυχής και νου.

10. Η ευτυχία

Image result for colorful balloons

Ναι. Η Yoga μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Μέσα από την ευγνωμοσύνη για την υγεία μας, μέσα από την ηρεμία ακόμα και σε αγχώδεις καταστάσεις, μέσα από την καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας. Η Yoga γίνεται ένα φίλτρο που συγκρατεί τις τοξικές στιγμές, τα τοξικά συναισθήματα και σκέψεις και μας βοηθά να απολαύσουμε την ουσία της ζωής έτσι όπως εμείς ορίζουμε.