Απο το yoga mat στη ζωη

Οι Asana των Πολεμιστών (Virabhadrasana I, II & III) είναι από τις πιο εμβληματικές στη Yoga. Μα πώς ο Πολεμιστής μπορεί να συνάδει με την επίκληση της Yoga, για ειρήνη, γαλήνη, ομόνοια;

Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, καθώς τοποθετούνται στις συγκεκριμένες στάσεις, οι ασκούμενοι καλούνται να αναπαραστήσουν με το σώμα τους έναν πολεμιστή που μάχεται . Μάλιστα, ενδέχεται να έχουμε συναντήσει τον όρο “πνευματικός μαχητής”. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό; Πώς γίνεται να συναντήσουμε την πνευματικότητα ενώ ταυτόχρονα μαχόμαστε;

Υπάρχει πλήθος αναφορών για την έννοια της μάχης στη φιλοσοφία και στη μυθολογία της Yoga, μάλιστα η πιο γνωστή από αυτές εντοπίζεται στο έπος Bhagavad Gita που εξελίσσεται καθαυτώ σε ένα πεδίο μάχης.

Στην πραγματικότητα, μάχη είναι η προσπάθεια. Παραλληλίζοντας με μάχη μια κατάσταση στην οποία πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε επιλογές ή με μια κατάσταση δυσάρεστη όπως μια απώλεια, μια λυπηρή αποκάλυψη, μια αδικία, καλούμαστε να βγούμε από τη ζώνη άνεσης (comfort zone) και να δράσουμε, να λειτουργήσουμε, να μη μείνουμε απαθείς.

Πολλές φορές η ζωή μας γίνεται πολύπλοκη. Μέσα από την εξάσκηση στη Yoga, καλούμαστε να προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε κάποια φυσικά ανθρώπινα συναισθήματα όπως θυμός, ζήλια και πικρία. Νομίζουμε ενδεχομένως ότι για να γίνουμε yogi απαιτείται από εμάς να αποφεύγουμε οτιδήποτε εμπεριέχει αρνητισμό, να αποστρεφόμαστε το σκοτάδι και να επιζητούμε μόνο το φως.

Όμως ένας πραγματικός πολεμιστής δεν αποστρέφεται το σκοτάδι. Μπαίνει σε αυτό και το χρησιμοποιεί σαν πηγή δύναμης. Άλλωστε εκεί είναι που βρίσκουμε το πιο γοητευτικό μας δώρο: την ανθρωπιά.

Μέσα σε όλο το εύρος των συναισθημάτων που εμείς ως άνθρωποι βιώνουμε, διαθέτουμε την εντυπωσιακή ικανότητα του στοχασμού. Και τελικά όταν η μάχες μας υπερβαίνουν τα όριά μας, καταφέρνουμε να καλλιεργήσουμε τις πιο σημαντικές ιδιότητες του πνευματικού μαχητή: την κατανόηση και τη συγχώρεση.

Κάπως έτσι μαθαίνουμε να αξιολογούμε τα αποτελέσματα από τις μικρές καθημερινές μάχες που δίνουμε, σε εκείνες που οπισθοχωρήσαμε και παλέψαμε χωρίς σθένος, στις δύσκολες μάχες που για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ανακτήσαμε τις ψυχικές μας δυνάμεις. Δεν είναι η αποφυγή των εμποδίων που μας κάνει πνευματικούς μαχητές αλλά η αποφασιστική μας στάση απέναντι στις δυσκολίες.