Διαχειριση της αβεβαιοτητας

Τη χρονική περίοδο που διανύουμε όλοι μας βιώνουμε κάτι κοινό: νιώθουμε αβεβαιότητα κι έχει διαταραχθεί σημαντικά η ρουτίνα μας. Παρότι η καθημερινότητά μας έχει γίνει αντικειμενικά λιγότερο απαιτητική σωματικά, το αποτέλεσμα της σε ψυχικό επίπεδο είναι ακριβώς το αντίθετο: νιώθουμε stress ενώ ενίοτε μπορεί να νιώσουμε και τρόμο.

Στις ανατολικές προσεγγίσεις του σώματος, η αβεβαιότητα που μας διακατέχει προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή ανισορροπία του πρώτου chakra (muladhara ή chakra της βάσης μας) ενώ στο δυτικό κόσμο του Maslow κλονίζεται η βάση των αναγκών μας που είναι η επιβίωση. Επηρεάζεται ωστόσο και το δεύτερο chakra (svadisthana ή chakra της δημιουργικότητας) και το αίσθημα ασφάλειας ανεβαίνοντας στην πυραμίδα.

Τα κακά νέα είναι ότι η παρούσα κατάσταση είναι σοβαρή. Τα καλά νέα είναι ότι τελικά, μένοντας σπίτι μας, παραμένουμε ασφαλείς.

Τα καλύτερα νέα είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο για να αλλάξουμε στη ζωή μας ό,τι πραγματικά πρέπει να αλλάξουμε και μέχρι τώρα δεν είχαμε το χρόνο. Η δεδομένη περίοδος ενδείκνυται για να αλλάξουμε συνήθειες, κάτι που δε μπορούμε να το διακρίνουμε άμεσα λόγω των συναισθημάτων που μας προκαλεί η σύγχρονη κατάσταση αβεβαιότητας και μας εμποδίζει να δούμε την νέα μας καθημερινότητα σαν ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα.

Διαλογισμός διαχείρισης συναισθημάτων από κατάσταση αβεβαιότητας

Εμπιστευθείτε το συγκεκριμένο διαλογισμό για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του σώματος από την κατάσταση αβεβαιότητας. Εξασκούμενοι τακτικά στον συγκεκριμένο διαλογισμό, που περιέχει στοιχεία οραματισμού, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα από την κατάσταση αβεβαιότητας που βιώνουμε σήμερα μέσα από τη διαδικασία της αποδοχής. Σταδιακά θα διαπιστώσετε ότι αποδέχοντας τη δεδομένη καθημερινότητα θα μπορέσετε να απελευθερωθείτε από το άγχος και το στρες και να δείτε μία ή και παραπάνω δεύτερες ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες για εσάς εκεί έξω.

Πάντα με φροντίδα,

Ελένη Αμπατζή | RYT, MEng, MBA | Life Loft Athens